Trouver une recette :

Almond fatless sponge cake

User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 

A very light sponge that can be used for any 2 or 3 layer gateau and also as a base for raspberry mousse.

 

 

For a rectangle de 28×38cm:

 

  • 180g caster sugar
  • 4 medium eggs
  • 180g ground almonds
  • 30g plain flour
  • 6 drops vanilla extract
  • 1 baking sheet 28×38cm
  • baking parchment
    cut to fit the baking tray

 

 

Almond fatless sponge cake

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Preheat oven to 180°
  • Place the parchment on the tray and grease lightly.
  • In a large bowl, beat the egg yolks and sugar together till thick and creamy.  Fold in the ground almonds and flour with a spatula.
  • Whip egg whites till stiff and fold carefully into the almond and egg mixture; this should be light and airy.
  • Spread over baking tray, levelling the surface with a spatula.  Cook for 15 mins.
  • Leave to cool on the tray.
  • Cut into the shapes required..

 

Image

 

This cake will keep for a fortnight wrapped in baking parchment.

 Variation:  For a thicker cake, use a cake tin and cook for 20 mins at 170°.

Print

8 recettes de bûches de Noël


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/www/gateaupassion/modules/mod_news_pro_gk5/data_sources/com_content/model.php on line 53

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/www/gateaupassion/modules/mod_news_pro_gk5/data_sources/com_content/model.php on line 54

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/www/gateaupassion/modules/mod_news_pro_gk5/data_sources/com_content/model.php on line 53

Mini-bûches au citron

05-12-2019 Hits:9940 Bûches de Noel Administrator - avatar Administrator

Recette de mini-bûches au citron Auteur Martine Acknin Pour 12 bûchettes: 2 oeufs moyens à température ambiante 60g de sucre en poudre 60g de farine tamisée une plaque de cuisson 30x40cm 2 feuilles de papier sulfurisé 30x40cm Pour...

Read more

Bûche de Noel à la poire

03-11-2011 Hits:19295 Bûches de Noel Administrator - avatar Administrator

Recette de la Bûche de Noel à la poire: Auteur Martine Acknin

Read more

Bûche de Noël aux Noix

30-11-2010 Hits:21261 Desserts d\'hiver Administrator - avatar Administrator

Quatre arômes bien assortis: noix, whisky, café, chocolat. Avec un glaçage brillant et moelleux à point.    Pour 10 à 12 personnes: Pour la génoise: 4 œufs moyens (225g) 130g de sucre en poudre 40g...

Read more

Double Bûche orangechoco

20-03-2007 Hits:22064 Bûches de Noel Administrator - avatar Administrator

Un régal de légèreté , que vous pourrez aussi faire à l'avance, à congeler sans la décoration, pour finition le jour J.   Pour 16 personnes (2 bûches): Biscuit: 120g de...

Read more